måndag 8 november 2010

Spunnet och veckans UFO.

Jag fick ju hjälp av vännen L att spinna så nu har jag åstadkommit en liten härva som faktiskt ser bättre ut än mitt första försök. Men den är ju otvättad och onystan så jag ropar inte hej än. Så min fråga, hur ska man tvätta det nyspunna, växla mellan kallt och varmt, gnugga härvan osv. Mottager tacksamt tips!

Veckans UFO blir att montera en kofta som väl ha legat ett år. Varför ska det vara så trist att sy ihop? Eller är det lite oroligt att sy ihop och se att storleken inte passar.... jag har svårt att komma mig för men nu ska jag! Tråkigt är det iall fall men jag tjuvstartade lite på juntan igår där jag hade trevligt sällskap och sen får jag väl lösa det med lite gott och en talbok i mobilen!

9 kommentarer:

The Knitting Seaman sa...

Det finns massor av olika läror när det gäller att tvätta garnet. Jag har lärt mig att växla mellan kallt och varmt och vara ganska elak mot garnet. Andra behandlar det som en bebis. Så här gör jag:

Fyll handfatet med så varmt vatten du kan få i kranen. Droppa i lite såpa. Värmen och såpan gör att garnet vill tova sig lite, så att fibrerna fastnar i varandra. Rör runt garnet lite, använd pinne eller liknande om vattnet är för varmt. Ta upp garnet, krama ur det.

Fyll handfatet med kallt vatten, släng i härvan, rör runt lite. Ta upp och krama ur.

Efter detta brukar jag slå härvan i väggen några gånger. Hittills har jag inte märkt att det skadar garnet. Enligt tjejen som lärde mig spinna, dödar bånkandet garnet, d.v.s. tar ut lite av den negativa twisten. Ibland hoppar jag över bankandet.

Observera att jag gör så här med fårull. Jag har inte testat så många andra fibrer och när jag har gjort det har jag varit snällare mot det eftersom jag inte vet hur det reagerar.

Lycka till!

Margita sa...

Mitt sätt:
Ljummet vatten i tvättstället häll i 1 tsk ammoniak rör om lägg i garnet och låt det ligga, ammoniaken + ullfettet bildar tvål så krama garnet tills det verkar rent, skölj i samma temperatur och om du vill att garnet ska lukta gott tvätta det i schampo och skölj igen.

Spänstigheten i ull försvinner om man schockar den.

Eva sa...

Så mjukt garnet ser ut !!
ja du , det där med att syihop o fästa trådar,skulle man kunna slippa..hehehe!

The Knitting Seaman sa...

Margita: Fungerar det även med ull som gått genom industriella processer? Finns det ullfett kvar i dem? Nyfiken!

Mia: Det Margita skriver är tvärt emot det jag har lärt mig och det visar på att det finns flera olika sätt att se på det där med tvätt. Välj det du tycker är bäst. Fast ett tips är att tvätta garnet som det kommer att behöva tvättas senare. T.ex. kan man vara stygg mot sockgarn som ska vara tåliga och kommer att behövas tvättas hårdare.

Mia sa...

Hm.. jag är nog bland dom som behandlar garnet som en bebis, livrädd att något ska hända med det..Här kom ju massor av lärorika tips!
Tycker ditt garn ser fint och jämnt ut. Vad ska det bli?
Jag satt förresten och fästade trådar i en två år gammal ponche igår, den blev liksom aldrig helt färdig. Skönt att kvitta sig med någon UFO.

Rosenvante sa...

Du är så duktig som gjort det själv, hoppas det går bra med tvätten nu också, ser ju att du fått expert hjälp.
Håller helt med dig när det gäller monteringen, dötrist. Men när det är klart är man ju så nöjd med sig själv och så har du ju lite gott för både mage o sinne att njuta av när du jobbar.

Sanne sa...

Ja, det är väl därför jag fastnat i "sjalträsket", man slipper ju sy ihop det efteråt...

Samtal från min trädgård sa...

Mht workshops så går man bara dit och hoppas på plats, vi var i god tid, vilket vi inte varit andra gånger och då blir man utan plats.
Fint spunnet, vill också göra det, men man hinner ju inte allt.

Cecilia sa...

Åh, du har ju spunnit jättefint!
Jag har varit både stygg och snäll mot mina olika små härvor och märker inte sådär jättestor skillnad.
Den där ullen är härlig att spinna och jag stickade en sjal av mitt garn, en sådan där smal som Rosenvante gjort och jag hade den direkt på halsen hela dagarna förra veckan och den kliade inte det minsta!