tisdag 7 juli 2009

Yemenväst och palt

Så har även jag gjort en yemenväst efter Rosenvantens utmaning! Jag har stickat den på rundsticka och stickat ihop axlarna så jag har inte sytt en enda söm så det är bara att fästa trådarna. Den är stickad i Järebos baby pascal.
Idag har det regnat konstant sen vi steg upp. Tror inte det har hållit upp en enda minut. Min man önskade palt till middag. Palt är inget man äter när det är varmt ute. Termometern ha r stått på 7 grader. Jag kan inte koka palt men min mamma var en stor paltkokerska. Både gråpalt och leverpalt kokade hon och bjöd på. Men nu finns inte min mamma i livet och jag lärde mig aldrig koka palt. Men nu har det kommit en mjölblandning från Norge med det lustiga namnet Raspeballe! Man rör bara ihop blandningen med vatten, gör paltar och kokar en timme. Helt okej paltar! Palt avnjutes med smör och stekt fläsk (och lingonsylt om man tycker om). Om man äter många paltar hamnar man i ett tillstånd som heter paltkoma. Då kan man inte röra sig ur fläcken man bara sitter där!

12 kommentarer:

Eva S sa...

Så gott med palt! Vi brukar baka in fläsk i palten. Undrar just om det går att få tag på det där mjölet här? Jag lärde mig av min svärmor och gör det några gånger om året. Men som du säger är det ingenting man kokar när det är 30 + ute. Tittade in till dig för att hämta nallebilden. Har fått den av Metta men kunde inte hämta bilden hos henne.
Må gott

fale artut sa...

GOTT!
Här ska det bli kroppkakor, någon dag när det inte är 1000 andra saker.........

fale artut sa...

Fin tröja, jag gillar den modellen!

Rosenvante sa...

Härligt jobbat. Ska göra nån till men inte just nu. Palt vet jag inte vad det är. Vad har du mer än mjöl och vatten? Kroppkakor vet jag vad det är och det är så gott. Mamma brukar göra storkok och bjuda in oss ungar ibland och då njuter man. Vädret här har varit helt ok idag, precis lagom varmt. Men det är nog regn i antågande ser det ut som.

Astrid sa...

Så fin västen blev!
Och vad jag längtar efter kroppkakor när jag ser din palt.
Men blodpalt..hm. Paltbröd fick vi när jag var liten (ryser) med fläsk, vitsås o lingon.
Är blodpalt gott?

Astrid sa...

Jag menar leverpalt inte blodpalt förstås...Är det gott?

Mia stickar sa...

Eva, har ingen aning om hur långt söder ut raspeballe finns att köpa. Gissar att det nog säljs mest här uppe i norr.
Rosenvante, i dessa har man bara den köpta mjölblandningen och vatten, i äkta palt är det rågmjöl och rå potatis bla. (kan även vara blod eller lever)
Astrid, leverpalt smakar inte lever för det gillar jag inte! Kan inte beskriva smaken men got var det! Var ju också ett antal år sedan jag åt. Paltbröd gillar jag inte heller!

Olivia sa...

Du skulle inte kunna förklara hur du stickade västen utan sömmar? Håller på med den just nu på rundsticka och kroppen är ju enkel men klurar fortfarande på hur jag ska fixa axlarna.

Monica Hansen sa...

Jag har varit galen i kroppkakor och det är nästan samma med dem, att man blir så mätt att man somnar *skrattar*

Nu blir det bara fläsket för mig:)

Jättesöt babyväst! Lättstickat?

Mia stickar sa...

JAg återkommer ikväll om hur man stickar västen utan sömmar. Och den är väldigt lättstickad!

The Willow Fairy sa...

Jo, paltkoma känner vi till. Har blivit ett allmänt uttryck i vår familj när man ätit för mkt, även om det inte alltid är palt. Vi knölar också in fläsket inuti och kallar det för kroppkakor, men det är ju nästan sak samma. Gott är det i alla fall.

Västen blev fin, jag måste prova med randig nästa gång. Jag stickar också på rundsticka, men jag har så lite garn som ska ha så tunna stickor som 3mm få jag har minskat antalet maskor lite och stickar på 4mm det blir lite klumpigare, men inte mkt.

BiZen sa...

Så gott med palt, klart du ska lära dig göra egen palt. Inte svårt men lite pyssel innan man gjort det några gånger. Tänk att det är en tradition att föra vidare, vår matkultur behöver leva kvar. Lycka till! BiZen