söndag 8 februari 2009

Stickarväder eller skitväder?

Stickarväder eller skitväder? Det beror hur man ser det. 15 grader kallt, det blåser isvindar och det snöar för tredje dagen. Antingen så klagar man för att man inte kan gå ut eller så sätter man sig och stickar för att det går inte gå ut. Jag sätter mig och stickar! Idag är jag glad att jag inte är mannen i familjen. Detta kort är taget för nån timme sen när han var ute och skottade taket på maskinhallen.
Det här det är vårt hus, taget för nån vecka sedan. Det är en västerbottensgård, den mest vanliga hustypen ute på landet här. Alla är inredda ungeför likadant. Ett stort kök på ena gaveln och en stor sal på andra gaveln, bägge med fönster i tre vädersträck, sedan en kammare i mitten på baksidan och hallen på framsidan. Det här huset är byggd på 1700-talet. När man sen skulle flytta timrade man ner huset och tog det med sig. Det här är tredje stället huset står på. Inte alla men det var inte helt ovanligt att man flyttade husen förr.

14 kommentarer:

Emma sa...

Åh vilket vackert hus ni bor i! Fast jag är då inte avundsjuk på vädret...

Rosenvante sa...

Vilket "skitväder" ni har. Här har det varit mulet nästan hela dagen utom 1/2 2 när vi åt lunch, då passade solen minsann på att visa sig. Men då hade vi ju ingen nytta av den, ja så är livet.

Maria sa...

Vilket fint hus! Stickarväder kan vara bra ibland.

fale artut sa...

Härligt hus med anor!
Här måste både mannen och jag gå ut, jag har skyffel och han traktor.. Ved ska in, vatten o hö till alla ulltussar och så hämtade jag tre baljor i rasthagen "före lamning", nära på att jag inte fann dem! Jag hade snö hur långt som helst, ibland skulle det vara bra med långa ben..... MEN, jag har spunnit 80 gram egen ull/alpacka!
mingris är ordet, gulligt

Tant Kofta sa...

Stickarväder, det tycker jag är en bra benämning. Här i Bohuslän har jag ofta stickarväder men då regnar det istället. Vilket vackert hus du bor i härligt med utsikt åt flera håll.
Hej fr. Koftan

Mia stickar sa...

Jag har tur som har en man som sköter snöskottningen och och veden tar han in med hjälp av traktorn. Jag lärde mig skotta med traktor när vi flyttade hit men det är länge sen sist jag provade.

fale artut sa...

Jag har också tur, men jag är en sån där som gillar att klyva ved och skotta snö..... Men det finns ju gränser! Nu är jag ganska nöjd, har skottat så fåren kan ta sig ut!

Karin sa...

Det är stickaväder! Fast här är det strålande sol, hur vackert som helst :-)

Samtal från min trädgård sa...

Här har solen skinat hela dagen, men nu börjar det bli mörkt och kvällsmaten står på tur. Vi fick snö förra veckan och lite i natt, men det är mest halt. Tur att du har en egen "skottare"

Karin sa...

Tips! Lär inte maken att sticka. Då blir det nog aldrig skottat!

Mia stickar sa...

Tack för tipset Karin, jag ska aldrig lära han sticka!

Sommarfröken sa...

Hej!
Så fint hus ni har! Och så fina vantar (hel och halv!) du stickar! /Sommarfröken

Astrids handarbeten sa...

Vilken känsla att få bo i ett hus som man vet att man kan ta med sig!! Är det en släktgård?
När (om) vi bygger nytt hus har vi tänkt oss ett timmerhus.
Men arkitekten säger att man bara ska bygga i timmer i Dalarna och norröver. Passar inte i vår natur i Mälardalen. !!??

Mia stickar sa...

Det här är en släktgård som gått i arv i samma släkt sen 1700-talet tills vi köpte den för 15 år sen. Vi är inte alls släkt med tidigare ägare.
Timmerhus borde väl passa in överallt? Försök ni att få bygga ett timmerhus!